- mì vắt khô 1/2kg hoặc 1kg hủ tiếu ướt bảng to
- cà chua 200 gr - bông cải 1/2kg - cải đỏ 100 gr
- đậu hoà lan 150gr - cải ngọt 200 gr - bo rô 1 cây
- chả lụa 150gr - ham 100gr - dầu mè
- đông cô 20gr - nấm rơm lớn 200gr
- bột năng 2 muỗng canh
Cách làm:
- mì trụng chín trộn với dầu khử bo rô cho ít nước tương và bột canh vừa ăn (mì trụng khô không nhão)
- hủ tiếu xào áp chảo với ít giá cho 1 chút hột canh vào - xào từng ít một cho khỏi nát
- mì cho vào chảo đảo sơ đem ra
- cà chua xắt theo chiều dài chia 4 hoặc 6
- bông cải tách bằng chân cái, hoà lan lặt đầu đuôi để nguyên
- cải ngọt cắt khúc
- chả lụa, ham xắt lát mõng bằng 3cm
- nấm rơm chẻ 2 hoặc 3
- đông cô luộc mềm xắt theo chiều ngang
- nấm thái lài cho có bãng và mõng
- cà rốt xắt bông theo đường kính mõng 2-3cm
- cho trụng sơ cà rốt bông cải, cải ngọt và đậu hoà lan - khi vừa vớt ra cho vào chậu nước lạnh để giữ màu và còn độ dòn
- bắt đầu xào cho càrốt trước, kế đến nấm rơm và đông cô - cho gia vị vào rồi cho nước luộc lúc nãy vào - sôi lên cho bông cải và nêm - kế cho cà chua - hoàn chỉnh khâu nêm rồi cho cải ngọt và bột là xong
- trước khi nhắc xuống cho chả - ham và chút dầu mè
- khi ra đĩa mì dưới đồ xào trên - ngò rí và tiêu xay sau chót.
Stir fried vegetable over egg noodle
½ kg fresh yellow egg noodle – or fresh white rice noodle
200gr tomato in 8 wedges
½ kg cauliflower cut to small size
100gr carrot cut to small size
150gr snow peas
200gr
Chinese Bok Choy cut to bite size
1 small leek stalk chopped
150gr vegetarian meat that you can find in many American’s grocery store in US (or fried firm tofu) – cut in bite size
100gr veggie ham cut in bite size
1 tsp sesame oil
20gr
dried Shitake mushroom soak in water for 20 minutes (or fresh mushroom)
200gr white button mushroom – wash and cut in 4
2 Tbsp cornstarch mix with 2 Tbsp water
2 tsp of soy sauce
1 tsp of mushroom seasoning
*Open the egg noodle package, put in microwave for 20 seconds, take it out then separate the egg noodle
* In a large pot - boil water in high heat then add the noodle (the water mush be boiling or the noodle will get soft) – stir for 2 seconds – strain the noodle to a strainer and wash quickly with cold water from the sink – let it dry a bit – transfer to a large dish.
*Fry ½ of chopped leek with 2 Tbsp vegetable oil until fragrant – turn of heat – at 1 tsp of soy sauce + 1 tsp mushroom seasoning – Mix well then add to the noodle – Use your cleaned hands to mix the noodle up – and taste to suite you – place in a serving dish then set aside.
*If using fresh white rice noodle – use the package that already cut in strips – then you just have to separate them – Stir fry the rice noodle a handful at a time in a non-stick pan to prevent them sticking together.
*Fry ½ of chopped leek with 1 tsp oil then add veggie meats and tomatoes – stir until fragrant then set aside to add to veggie later.
*Boil a large pot of water come to ½ pot – Add 1 tsp of salt – when water come to full boil add all the mix veggie at once – stir for 3 seconds then strain it out in a strainer.
*In a large Wok, add a bit of oil to stir fry the veggie in high heat for 2 minute – add more soy sauce + sesame oil + a bit of sugar (optional) then add cornstarch mixture to combine all together about 1 minute – add meat.
If you like to have more sauce, you can add ½ can of veggie broth.
*Taste again then pour the hot veggie over the noodle – top with black ground pepper and chopped cilantro.
Serve hot.
No comments:
Post a Comment