Nếu có miếng thịt ba chỉ ngon ít mỡ thì làm cũng được - thịt ra sẽ mềm - còn thịt đùi giò bó thì cứng thịt hơn vì ngay khúc đó sẽ có nhiều gân hơn. Chợ vn bán cái đùi nhỏ cở 2-3$ gì đó thôi...lấy xương ra rồi...đem về rữa rồi ướp : muối, tiêu, tỏi, bột ngọt...để qua đêm cho ngấm...ngày hôm sau đem ra cột như vậy nè...rồi cho vào nồi cho 1 cup nước vào luộc thịt, trở thường, và hớt bọt...cho red food color vào nước luộc thì sẽ đỏ như thế đó...luộc cở 45 phút là xong...
Ở miếng thịt ba chỉ thì tôi ướp - cuộn thịt lại không cần cột dây - dùng foil cuốn chặc lại - để vào nồi có lót ring - hấp đậy nắp lửa số 3 và hấp 45 phút miếng thịt này là vừa - đem ra lúc còn nóng - đổ nước bên trong đi -- dùng Q-tip chấm mầu đỏ (food color) phết lên da --- thế là ta có 1 cục thịt hấp ngon ngọt ăn với bánh mì.
Ingredients:
Pork belly - carefully chose a less fat portion (you can find at an Asian Grocery)
Seasonings = salt, pepper, garlic powder, onion powder, cayenne pepper, sugar
--Rub the meat allover with 1 tsp of salt to clean it - wash well - specially the skin.
--Marinate the meat side only with seasonings for 15 min.
--Roll the meat and use a piece of foil to wrap it around - secure both end up where the fold end (see picture)
--Steam the rolled meat for 50 min.
--Take the roll out, carefully open one end to poor the juice out (you can keep the juice for later use in another dish or you can use the juice to add more flavor to the "bánh mì thịt")
--While the meat is hot - use a Q-Tube to brush the red food color directly on the hot skin. You can skip this step - The red skin is just for the look!
--Wrap the meat back up ... and let it cool.
--Slice the meat thin - now we have the "thịt nguội" for "bánh mì"
--serve with = French baguette, cilantro, green onion, cucumber slice, Jalapeno pepper, carot and radish pickled, seasoned the bread with the meat juice or Maggi soy sauce.
Ingredients:
Pork belly - carefully chose a less fat portion (you can find at an Asian Grocery)
Seasonings = salt, pepper, garlic powder, onion powder, cayenne pepper, sugar
--Rub the meat allover with 1 tsp of salt to clean it - wash well - specially the skin.
--Marinate the meat side only with seasonings for 15 min.
--Roll the meat and use a piece of foil to wrap it around - secure both end up where the fold end (see picture)
--Steam the rolled meat for 50 min.
--Take the roll out, carefully open one end to poor the juice out (you can keep the juice for later use in another dish or you can use the juice to add more flavor to the "bánh mì thịt")
--While the meat is hot - use a Q-Tube to brush the red food color directly on the hot skin. You can skip this step - The red skin is just for the look!
--Wrap the meat back up ... and let it cool.
--Slice the meat thin - now we have the "thịt nguội" for "bánh mì"
--serve with = French baguette, cilantro, green onion, cucumber slice, Jalapeno pepper, carot and radish pickled, seasoned the bread with the meat juice or Maggi soy sauce.
No comments:
Post a Comment